Merklappen en Letterdoeken

De trots van het museum is de prachtige collectie merklappen, letterdoeken en stoplappen. Een deel van de collectie is permanent te bewonderen in het museum, ook worden er af en toe speciale tentoonstellingen van merklappen georganiseerd. Tijdens zo’n speciale merklappen tentoonstelling is het museum geheel ingericht met meer dan 100 fraaie en zeldzame doeken. Bij de vele merklappen, gemaakt tussen 1692 en heden, hangen oefenlapjes, stoplappen, bruidsdoeken, Biedermeier patronen en Bijbelse voorstellingen.
De letterdoeken werden vroeger in Markelo als bruidsdoek voor het huwelijk geborduurd. Fraai zijn ook de vele symbolische voorstellingen, de romantische tafereeltjes en de bijbelse voorstellingen. Het oudste doek uit de collectie dateert van 1692.
Ook is er prachtig handwerk gebundeld tot ‘souvenir de ma jeunesse’ te zien.
Er zijn diverse patronen te verkrijgen. (zie winkel)

In Eungs Schöppe is één van de grootste tentoongestelde klederdracht collecties van Oost-Nederland te zien uit de periode 1820 – 1940, met een verscheidenheid aan Twentse mutsen, prachtig in combinatie met de merklappen.

Daarnaast is er een schitterend ingerichte woonkeuken en een kabinet met een linnenuitzet, zijn er gebruiksvoorwerpen en kleine landbouwwerktuigen

oudste-merklap-1692

eungs schoppe