Nieuwe tentoonstelling “Ecologisch was vroeger toch heel logisch”.

Tentoonstelling Ecologisch is toch heel logisch.

Momenteel is er veel belangstelling voor een eigen groentetuin en eigen energie. Maar wist u dat men in de 17e en 18e eeuw al lang had uitgevonden om zelfvoorzienend te zijn? In de tentoonstelling “Ecologisch is toch heel logisch” worden er voorbeelden van vroeger over eigen voorziening uitgelegd. Kom  inspiratie opdoen voor uw eigen groentetuin uit de verhalen van onze voorouders.

Wat is er te zien?

In die tijd verbouwde men aardappelen, groente en graan. Van de melk van de eigen koeien werd boter en kaas gemaakt. Voor het vlees slachtte met een varken of een koe. En het verse eitje? Dat kwam van de eigen kippen.

Om ook in de winter zelfvoorzienend te kunnen zijn, werd de groente bewaard in wekflessen, evenals het vlees. Met de eigen mestopslag werd het land bewerkt. Op de tentoonstelling kunt u zien, hoe dit vroeger in zijn werk ging.

Ook het water kwam uit de eigen put. Daar deed men alles mee, waaronder de was en koken. Door het koken op het fornuis, waarin hout gestookt werd, bleef de woonkeuken lekker warm.

De boerin werkte volop mee; zij hielp op het land met het binden van de halmen en garven en zorgde voor het vesperen tijdens de oogst. Thuis onderhield ze de woning, de moestuin en ’s winters spinde zij draden van het vlas, die later werden geweven in rokken. Ook deze zijn te bezichtigen.

Er waren sommige boeren die zich specialiseerden in het maken van o.a. klompen, bijenkorven van twijg en biezen stoelmatten, om wat bij te verdienen naast de boerderij. Een bezem werd gemaakt van rieze; dunne takjes hout.

Al deze oude ambachten kunt u, ook na de tentoonstelling, aanschouwen bij museum Eungs Schoppe. Op de donderdagmiddagen in de zomer worden

Wanneer

Wilt u ideeën op doen om ook zelf aan de slag te gaan of vindt u het interessant te komen kijken naar onze tentoonstelling? Kom dan naar Museum Eungs Schöppe aan de Goorseweg 1 a in Markelo.