Striek te kiek

Tentoonstelling: “Striek te kiek”

 In Museum Eungs Schöppe in Markelo is tot en met 5 januari 2022 de tentoonstelling ‘Striek te kiek” te zien van Agnes te Riele.  Een unieke verzameling van strijkijzers door de eeuwen heen.

 Strijken, wie heeft er nou plezier in dit huishoudelijke werkje? Maar als je je verdiept in de historie valt dat strijkwerk van nu reuze mee!
Vroeger waren het massieve stalen bouten, die op de kachel verwarmd moesten worden! En dan kon je er ook nog maar een korte tijd mee strijken, om ze vervolgens opnieuw op de kachel te zetten.

Of er waren strijkijzers van gietijzer waarin een heet gemaakte steen, gloeiende houtskolen, smeulend veen of ingebouwde spiritus brandde om het langdurig warm te kunnen houden.
In de zestiger jaren van de vorige eeuw werden de strijkbouten op een gastoestel verwarmd.

Een diversiteit van modellen en type strijkbouten, uit de 17e, 18e,19e en 20e eeuw

Bijzondere strijkglazen te zien en de nog veel oudere strijkstenen van marmer of terracotta, welke niet eens warm werden gemaakt.

Ook plooigereedschap voor het kant van mutsen te bewerken.

Uit de 17e eeuw zijn bijzondere strijkglazen te zien en de nog veel oudere strijkstenen van marmer of terracotta, welke niet eens warm werden gemaakt.

Met een lang en smal ijzer werden pofmouwen en korsetten in vorm gebracht en met een staaf werden plooien één voor één in vorm gebracht. Dan is de mode nu toch iets anders….

Openingstijden:

Door de weeks is de toegang via het Infocentrum, op dins- woens- donder- vrij en zater-dag tussen 11 en 21 oktober 2021 van 10.00 tot 13.00 uur.

Entree € 3,50 per persoon van af 12 jaar.

groepen op afspraak, aanmelden per mail: info@eungsschoppe.nl